Over ons

Stichting KLEURinCULTUUR biedt alle kinderen uit Almere de kans om tegen zeer geringe kosten kennis te maken met kunst en cultuur o.l.v. vakbekwame kunstenaars en docenten. Na schooltijd, dicht bij huis, in de wijk, bij de Kunstbus of op school.

Wij bieden naschoolse kunst- en cultuurlessen op scholen en geven kunstzinnige en creatieve activiteiten in onze ArtLabs door heel Almere. De Kunstbus rijdt de hele stad rond en is regelmatig terug te vinden op evenementen en festivals georganiseerd door en mét bewoners in de wijk. KLEURinCULTUUR wil hiermee een creatieve prikkel geven waar iedereen aan mee kan doen. Toegankelijk, origineel en betrokken. En dat het hele jaar door.

Missie
KIC wil dat alle kinderen van Almere op laagdrempelige wijze kennis kunnen maken met kunst en cultuur. Na schooltijd, dicht bij huis, in de wijk, bij de Kunstbus of op school.

Visie
Kunst is een belangrijk onderdeel voor kinderen om een cultureel referentiekader te ontwikkelen. Het waarnemen en het reflecteren op kunst in van essentieel belang. Kunst hoeft niet altijd mooi te zijn. Kunsteducatie stimuleert het vergroten van de kunstzinnige en creatieve vermogens van kinderen. Bij KLEURinCULTUUR kunnen kinderen kennis maken met verschillende kunstvormen.
Als zij talentvol zijn en verder willen, dan kunnen wij de kinderen helpen een vervolgcursus te vinden en hun talenten te ontwikkelen.

Jeugd Cultuur Fonds Almere
Als kinderen over onvoldoende financiële middelen beschikken verwijzen wij ze door naar het jeugd Cultuur Fonds.

Culturele ANBI
Stichting KLEURinCULTUUR heeft in het jaar 2015 de ANBI status ontvangen.

Kunst na schooltijd
Kinderen maken dicht bij huis kennis met kunst en cultuur. Samen werken ze aan een spannend resultaat: Dat kan een muziek-theatervoorstelling zijn of een expositie van schilderijen of misschien een leuk kunstwerkje om direct mee naar huis te nemen. Het deskundige docententeam van KIC begeleidt de leerlingen tijdens deze workshops van Ontdek Toneel tot Kunstatelier. Binnen onze Artlabs willen wij een plek bieden aan kinderen, waar zij op ontdekking kunnen gaan naar hun eigen creativiteit en talenten.

Kunst & cultuuraanbod op maat
De Kunstbus is een vast onderdeel op diverse scholen in Almere. Wij werken hier nauw samen met de kinderopbouwwerker van de Schoor. Er zijn ook scholen die KLEURinCULTUUR vragen voor een bijzonder evenement zoals een lustrum of opening. Dan bieden wij in goed overleg een programma op maat voor alle leeftijden van 1,5-14 jaar. Van incidentele workshops tot een duurzaam cultuurprogramma. Ben je ook op zoek naar een prikkelende kennismakingsworkshop of juist een verdiepend project?

Neem voor meer informatie contact op met KLEURinCULTUUR via ons contactformulier


Het team

Harriët Bosman

Artistieke leider
Harriët is artistiek leider van KLEURinCULTUUR en voorzitter van het bestuur van het Leerorkest Almere. Zij heeft klassiek gitaar gestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en heeft met veel plezier 30 jaar gitaarles gegeven.
In Almere startte zij in 1998 naast gitaarles geven met verlengde schooldag projecten, waarbij zowel muziek, dans, theater en beeldende kunst samen werden gebracht.
Vanaf 2008 is haar naam verbonden aan de Kunstbus en zet zij zich met veel enthousiasme in om alle kinderen van Almere de kans te geven om kennis te maken met kunst en cultuur.

Heel cultureel Almere kent haar: Met haar rode haar is zij niet te missen. Haar trots is haar kleinkind die zingen, dansen en tekenen met de paplepel ingegoten krijgt.

Marleen Baas

Projectcoördinator
Marleen werkt sinds 2016 als projectcoördinator voor KiC. Zij is er van overtuigd dat Kunst & Cultuur een grotere betekenis kan hebben in de maatschappij, dan de meesten denken. Het brengt ons samen, vergt een andere manier van leren, zorgt voor historisch besef, het leert ons door een andere (roze) bril te kijken en kritisch te zijn. Marleen kan hier eindeloos over doorgaan. Als projectcoördinator zorgt zij voor de organisaties van de workshops, projecten en evenementen en is zij vooral de-spin-in-het-web.

Marleen slaapt nog steeds met haar Teddybeer genaamd Ted (hoe toepasselijk) en eet haar ananas graag met zout.

Elly van Rijs

Kunstbus
Elly is begonnen als onze privéchauffeur van de Kunstbus. Zij vindt kinderen geweldig leuk en geniet er ontzettend van als kinderen trots zijn op hun eigen gemaakte kunstwerken. Elly crost met de Kunstbus door heel Almere en geeft kunstzinnige workshops aan de hand van een thema of ze bedenkt zelf iets creatiefs.

Elly is gek op Italiaans eten (wie niet?!) en is ontzettend bang voor spinnen. Dat er veel spinnen in de Kunstbus te vinden zijn, helpt niet echt tegen haar spinnenfobie. En nog iets ontzettend belangrijks: Elly heeft een ontzettende hekel aan de naam “Tante Elly!”.

Amanda de Gast

Beeldend kunstenaar
Amanda is docente Beeldende Vorming en heeft een eigen onderneming: Creatastisch. Bij Creatastisch geeft zij workshops, cursussen en feestjes op creatief gebied, niets is gek genoeg! Amanda wil anderen stimuleren in het vinden en ontwikkelen van zijn/haar creativiteit. Sinds 2017 geeft zij ook workshops voor KLEURinCULTUUR en is zij van alle markten thuis: tekenen, schilderen en handvaardigheid. Tijdens haar workshops werkt ze aan de hand van thema’s, technieken, beeldaspecten/beeldende begrippen. De lessen zijn heel uiteenlopend: van het maken van een portrettekening tot aan een beeld bouwen van gips. Tijdens de workshops vindt ze het belangrijk om gevoelens, ervaringen te kunnen uitdrukken met beeldende vorming en hiermee te communiceren en reflecteren.
In 2018 is zij coördinator voor KLEURinCULTUUR van het naschoolse programma voor alle de Brede Scholen in Almere. Zij doet dat in goed overleg met de kinderopbouwwerkers van De Schoor, die de kinderen agogisch begeleiden.

Amanda is verslaafd aan thee & yoga! Zomer, winter, dag of nacht, overal drinkt zij thee en haar yogamatje, die neemt zij (bijna) overal mee naar toe.

Website: www.creatastisch.nl

Anke Portier

Beeldend kunstenaar
Anke Portier fris en jong en net nieuw in het team KLEURinCULTUUR. In haar werk komt herhaling vrijwel altijd voor. Dat kan zowel een herhaalde actie zijn, als een herhaaldelijke vorm. Ze werkt vaak heel erg groot en ruimtevullend en speelt op verschillende manieren met dit aspect. Ze houdt ervan om vooral lekker buiten aan de slag te gaan en veel grote dingen te bouwen!

Website: www.ankeportier.nl

Cathi Lissner

Beeldend kunstenaar
Cathi heeft al als kind veel met klei geexperimenteerd en is daar nooit mee opgehouden. Niets maakt haar gelukkiger dan iets met de handen te creëren en met vormen en kleuren te spelen. En om dat geluk te mogen delen met kinderen, vindt zij helemaal het einde. Cathi kan met klei allerlei materialen maken: mokken, kommetjes, bordjes, maar ook beelden en ander ruimtelijk werk. Zij houdt van de Japanse Raku-techniek waar zij met vuur speelt en hele spannende resultaten uit kunnen komen, soms onploft haar werk ook!

Cathi spreekt Nederlands met een Duits accentje, ze komt namelijk uit Duitsland. Wist je dat zij ook in de USA én in Zweden heeft gewoond? Én ze is echt gek op haar 4 katten: Gandalf, Leeloo, Doodles en Cally.

Foktje Verhoef

Beeldend kunstenaar
Foktje is een experimentele, enthousiaste en creatieve kunstdocente. Het ene moment is Foktje geconcentreerd aan het tekenen met Oost-Indische inkt, het andere moment staat zij bij haar vader in de werkplaats van oud ijzer een beeld te lassen. Tijdens haar workshops wordt er ook gewerkt met verschillende materialen en technieken. Voor KLEURinCULTUUR ontwikkelt zij kunstprojecten samen met kinderen. Foktje geniet er ontzettend van om samen met de kinderen te leren, experimenteren en te ontdekken op welke mogelijkheden kunst biedt om verhalen te verbeelden. Ook houdt zij van recyclen! Restjes materialen of materialen die waardeloos lijken, toch weer opnieuw bekijken en gebruiken.

Foktje heeft zo een keer een hele chique galajurk gemaakt van een oud plastic zak, waar waarschijnlijk hondenvoer in heeft gezeten... en oh ja, Foktje is bang voor kippen in de WC. Gênant, he?

Facebook: Foktje Verhoef
Website: www.foktjeverhoef.nl

Daniëlla van Eembergen

Beeldend kunstenaar
Daniëlla werkt maar liefst 17 jaar als docent Beeldende Kunst in het KAF voor het CKV. Daarnaast geeft zij ook creatieve workshops voor KLEURinCULTUUR. Daniëlla geeft workshops voor jong of oud, laagdrempelig of juist heel uitdagend en sluit aan op de wensen van de leerling. Tijdens haar workshops wordt er gewerkt met een thema of een kunststroming, denk aan bijv. het recyclen van textiel of een heel groot project zoals een grote muurschildering op het schoolplein.

Daniëlla haar lievelingsdier is een draak. Als kind hoopte zij ooit een groot monster onder haar bed te vinden, maar helaas nooit gevonden... Daarnaast verzamelt zij ook graag foto’s van mensen die spaghetti eten, in Italië fascineerde het haar hoe mensen spaghetti aten. Want zeg nou zelf, netjes spaghetti eten is best moeilijk!

Website: www.daniellavaneembergen.com

Gerard Poot

Theater- en muziekdocent
Voor hele jonge kinderen zit de hele wereld vol van Magie.
Een balletje rolt van tafel: weg! Verdwenen! Magie!
Niets weten van de zwaartekracht, daar begrijpen ze nog helemaal niets van….
In deze verbazing werkt Gerard Poot met jonge kinderen, die al wel snappen dat een balletje op de grond valt (groep 1 t/m 4), met goochelen, muziek maken, zingen, theater, poppenspel. In kleine groepjes wordt gewerkt aan het verder ontwikkelen van creativiteit, muzikaliteit en aandacht voor elkaar hebben en leren presenteren. En natuurlijk is het spannend om je ouders thuis in de maling te nemen met een leuke goocheltruc!

Gerard heeft zijn hele leven gewerkt met kinderen, als muziekleraar, in jeugdsymfonieorkesten en nu ook met theater en goochelen. Hij is zelf voor een groot deel kind gebleven, zo heeft hij een collectie van duizenden poppetjes.
Deze designer toys zijn overal in zijn huis te vinden!

Nadieh Rijs

Beeldend kunstenaar
Nadieh had altijd als grote droom om docente te worden, met een grote passie voor kunst en cultuur, besloot zij te gaan studeren voor eerstegraads docente Beeldende Kunst & Vormgeving. Nadieh werkt als enthousiaste docente in het voorgezet onderwijs waar zij kunst, ckv en drama geeft. Daarnaast geeft zij ook naschoolse kunstlessen voor KLEURinCULTUUR. Tijdens haar lessen wordt er vooral 2D gewerkt en werkt iedereen op eigen niveau aan zijn/haar doelstellingen. Elke les staat er een kunstenaar centraal en krijg je de kans om meer achtergrondkennis op te doen en de diepgang op te zoeken. Nadieh houdt ervan om kinderen veel plezier te laten beleven en ze zien te groeien in hun beeldend en creatieve proces. Naast de kennis, techniek- en materiaal beheersing, vindt zij het ontzettend belangrijk dat de kinderen er plezier aan beleven.

Website: nadiehrijs.wordpress.com

Orsaya Hertzinger-Snijders

Zangdocent
Orsaya is singer/songwriter en daarnaast multi-instrumentaliste! Zij heeft al veel artiesten begeleid en meegwerkt aan verschillende muziek-projecten. Voor KLEURinCULTUUR geeft zij o.a. zanglessen waar er gewerkt wordt aan zang, rap en ook podium presence. Orsaya werkt met veel plezier en probeert het beste uit kinderen naar boven te halen. Zij vindt het belangrijk dat kinderen vooral met plezier nieuwe dingen leren en zichzelf verder ontwikkelen.

Orsaya is niet alleen goed in zingen, maar ook een hele goed tarotist! Ta-ro-wat?! Zo iemand die heel goed kaarten kunt lezen. Zij is al door veel verschillende spirituele platformen benaderd, maar te druk met haar muziek. Wel, staat ze soms om een groot evenementen zoals op de Huishoudbeurs. Gewoon, omdat ze het leuk vind en er mensen mee kan helpen.

Website: www.orsaya.nl

Rosanna Jong

Dansdocente
Rosanna is eigenaresse van dansschool Empower Your Steps en geeft al jaren danslessen aan jong én oud op basis- en middelbare scholen, kinderfeestjes, bruiloften en conferenties. Zij geeft verschillende dansworkshops door heel Nederland en sinds september 2017 ook voor KLEURinCULTUUR. Ze geeft dansworkshops in allerlei soorten en maten: afro dance, streetdance, theatersport, showmusical, beats & balls, theaterdans en lipdubbing. Tijdens haar lessen brengt ze graag verschillende dansstijlen en theater samen! Dans is voor haar kunst en het is ook echt haar passie om kinderen hun creatieve 'ik' te ontdekken en hun te empoweren om verdere te ontwikkelen. Het mooiste aan haar werk als dansdocente is wat zij ontvangt van de kinderen, hun lach, dankbaarheid en liefde.

Rosanna haar leukste uitstapjes zijn uiteraard theater- en dansshows bekijken, ze houdt van sporten, dansen en zingt de sterren van de hemel, tenminste dat denkt zij.. maar eigenlijk kan ze écht niet zingen.

Website: empoweryoursteps.nl

Sara Neys

Dansdocent
Sara Neys is sinds 2013 dansdocent in Almere en omstreken. Sara vindt het ontzettend belangrijk dat alle kinderen bewegen en dat zij kennismaken met verschillende dansstijlen. Door haar enthousiasme krijgt ze altijd iedereen aan het dansen! Het is prachtig om te zien wanneer kinderen van de dansactiviteiten genieten. Via KLEURinCULTUUR geeft Sara geregeld naschoolse danslessen en werkt ze mee aan speciale en bijzondere schoolprojecten zoals lustrumfeesten en schoolmusicals. Verder is Sara ook Combinatiefunctionaris Dans in Almere en heeft ze een eigen dansschool genaamd United Dance Almere.

Een leuk weetje: Wist je dat Sara altijd heel veel kwijt raak? Daarentegen vergeet ze haar choreografieën gelukkig niet!

Facebook: United Dance Almere
Website: www.uniteddancealmere.nl

Shanna Goedhart

Beeldend kunstenaar
Shanna houdt van kunst! En om die reden wil zij haar passie graag delen met de kinderen om haar heen. Kinderen zijn mensen in hun puurste vorm. Lekker eerlijk en met een heerlijk magisch denkvermogen. Shanna ziet kunst als een communicatie middel. Kunst begint daar waar de macht van het woord stopt.
Haar voorkeur gaat uit naar 3D maar 2D vindt zij ook prima! Van materialen kan zij niet afblijven en heeft door de jaren heen zo een aanraaktik ontwikkeld. Vandaar dat haar beeldende werken sterk verschillen in soorten materiaal.
Nieuwe materialen , snufjes en prulletjes hebben haar altijd gemotiveerd om haar grenzen te verleggen. Wat niet bestaat kan nog ontstaan. Je hebt alleen geloof en motivatie nodig. Met die insteek verzorgt zij haar lessen en workshops.

Shanna vindt zwemmen meer dan heerlijk. Als niemand kijkt doet zij altijd eventjes alsof zij een waterballerinaatje is. Ook mag Shanna als zij op het zebrapad loopt alleen op de witte strepen lopen dit is een regel met haarzelf van kinds af aan.

Sherazade Fritze

Theaterdocent

Sherazade danst, zingt, speelt en werkt als creatieve theaterdocent voor KLEURinCULTUUR! Tijdens de theaterlessen van Sheer wordt er gewerkt aan houding, inlevingsvermogen, beweging, presentatie en persoonlijke ontwikkeling. Dit wordt allemaal in een jasje van confetti & gekkigheid gestopt! Het begin van de lesperiode wordt er gekeken naar wat de kinderen kunnen en waar zij kunnen groeien, hier wordt er in de vervolg lessen op ingespeeld. De lesperiode wordt afgesloten met een kleine presentatie, iedereen is hierbij welkom! Bij de theaterlessen van Sheer staan plezier & familie vooraan. Het is belangrijk dat de kinderen een hechte groep – familie – vormen, zodat elk kind echt zichzelf kan zijn.

Wist je dat Sheer iedere ochtend en avond voor het tanden poetsen een gek gezicht in de spiegel! Daar wordt zij vrolijk van! Meestal noemen de kinderen haar na de eerste theater les de “Gekke Juf!”.

Sigrid Poldervaart

Beeldend kunstenaar
Sigrid is vanaf jongs af aan al bezig met het bedenken, verzinnen, experimenteren en maken van kunst. Als kleine meid van 6 jaar naaide zij al kleertjes voor haar barbies en maakte zij bootjes van polyester en wasknijpers. Nog steeds maakt zij kleding en bouwt zij meubels.
Nadat zij in 2013 de Kunstacademie heeft afgerond is zij gestart met lesgeven tekenen en schilderen in haar eigen Atelier Piggy Pee. Zij is vooral ontzettend enthousiast van tekenen en denkt ook dat iedereen dat kan leren. Ze zou willen dat tekenonderwijs net zo'n belangrijk vak wordt op de basisschool als rekenen! Ze leert haar cursisten gebruik te maken van hun rechterhersenhelft, als instrument van creatief denken.

Sigrid is moeder van 5 kinderen en oma van één kleinzoon! Gekke tik? Of het nou zomer of winter is Sigrid neemt na het hardlopen altijd een duik in het water. Zoals zij zou zeggen: Goed voor je humeur en vooral voor je weerstand!

Website: www.sigridpoldervaart.nl en www.atelierpiggypee.nl

Wanda van Koningsveld

Techniek docente, creative technicus, kunsttechnicus
Wanda is een onderzoekende, creatieve technicus en geeft kunst- en technieklessen aan kinderen in de Techniekclub. Tijdens haar lessen doe je dingen die je thuis absoluut niet mag. Je gaat bijvoorbeeld zagen, timmeren en bouwen om toffe kunstwerken te maken. Wanda vindt het belangrijk dat je veilig leert werken met gereedschap en dat je daar vertrouwd mee raakt. Er wordt gewerkt met materialen zoals hout en metaal, en daar kan je bijna alles mee maken! Daarom is het handig om te weten wat je doet en hoe je dat doet.

Voor de rest houdt Wanda ontzettend veel van boerenkool en heeft ze knalblauwe ogen. Nog een leuk feitje over Wanda: Ze kan eigenlijk (helemaal) niet kan schilderen of tekenen. Maar een creatieve geest is vaak al genoeg!

Geïnteresseerd?

Heb je activiteiten aan te bieden of wil je inschrijven voor een activiteit?
Neem contact op met Kleur in Cultuur.

Telefoon: 06-48040138
E-mail: marleen@kleurincultuur.com / harriet@kleurincultuur.com